Prireditve Slovenija

Prireditve in zabava za celotno Slovenijo

DOKUMENTARNI JANUAR V MESTNEM KINU DOMŽALE

DOKUMENTARNI JANUAR V MESTNEM KINU DOMŽALE

V mesecu januarju v Mestnem kinu Domžale predstavljamo dva nova slovenska dokumentarna filma, ki se vsak na svoj način lotevata naše družbene resničnosti: Družina režiserja Roka Bička, kar celo desetletje spremlja življenje Mateja Rajka, od njegovih osnovnošolskih dni do prelomnih življenjskih odločitev v kasnejših letih; Mesto svetlobe režiserja Markota Kumerja “Murča” in scenaristke Nine Cijan pa se osredotoča na Šoštanj in odkriva kako termoelektrarna, politične mahinacije in korupcija vplivajo na štiri družine, ki živijo v “mestu svetlobe”.


Družino premierno predstavljamo 16. januarja ob 20.00, ko se nam bo pridružil režiser Rok Biček, s pogovori pa bosta pospremljeni tudi ostali dve projekciji filma. 19. janaurja ob 20.15 se po projekciji pogovarjamo z Lili Jazbec, prof. defekt. za motnje vedenja, osebnosti in domske pedagogike, včasih direktorico Centra za mlade, Domžale, sedaj pa sodelavko pri Varuhu človekovih pravic. Na projekciji 1. februarja ob 20.00 pa se nam bo pridružila novinarka Alenka Sivka, ki je v reviji Zarja med prvimi pisala o družini Rajk.

DRUŽINA
dokumentarni film / The Family / režija: Rok Biček / nastopajo: Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Boris Rajk, Mitja Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik, Gabrijela Simetinger / 2017, Slovenija, Avstrija / distribucija: Demiurg / 107’

Matej odrašča v družini oseb s posebnimi potrebami v zakotni vasici zakotne dežele, a je sam povsem drugačen – tako od drugačnosti kot od normalnosti. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega. Družina, resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ne sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a s številnimi soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi. Rok Biček (Razredni sovražnik) je deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu.


Mesto svetlobe premierno predstavljamo 30. januarja ob 20.30, na projekciji pa se nam bo pridružil Marko Kumer “Murč” z ekipo filma, z malce sreče se nam pridruži tudi kateri od protagonistov filma.

MESTO SVETLOBE
dokumentarni film / režija: Marko Kumer Murč / scenarij: Nina Cijan / 2017, Slovenija / distribicija: EnaBanda / 68’

Režiser Marko Kumer je v zadnjih letih spremljal štiri družine iz Šoštanja in na zelo subtilen način odkrival, kako samo mesto, predvsem pa termoelektrarna in z njo povezane politične mahinacije, korupcija in slab ugled, vplivajo na njihova življenja in življenja vseh prebivalcev. Nastal je dokumentarni film z zelo specifičnim vizualnim izrazjem, ki na mestoma duhovit način pripoveduje ljubezensko zgodbo med prebivalci in mestom, ki počasi ugaša.

Booking.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prireditve Slovenija Slo-link © 2018 Splošni pogoji poslovanja