Prireditve Slovenija

Prireditve in zabava za celotno Slovenijo

Prešernov smenj: 8. februar 2018

Prešernov smenj: 8. februar 2018

Prešernov smenj, ki odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku 8. februarja.

 

Vabimo vas na slavnostno otvoritev ob 11. uri pred Prešernovo gledališče. Na ulicah Kranja se bodo predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitiralo se bo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in po mestu se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah.

 

Presernov smenj_400px - VIsit Kranj

 

Po mestu se boste lahko zapeljali s kočijootroci pa bodo lahko jahali pravega ponija. V mestnih hišah se bodo odvijali številni kulturni dogodki, zato iz mestnega vrveža vstopite še v Mestno knjižnico k tiskarni Jožefa Blaznika in na kviz in rap s Trkajem, na številna javna vodenja po razstavah v Gorenjski muzej, v Prešernovo hišo, v kranjske galerije, v Layerjevo hišo in med obzidje gradu Khislstein.

 

Celoten program po lokacijah in urah si najdete na tej povezavi.

 

triglav

 

Prešernov smenj je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku 8. februarja.”

 


 

Shod muzj_400px - VIsit Kranj

 

Shod muz na kranjskem Parnasi

Na slovenski kulturni praznik v Kranju že tradicionalno gostimo Prešernove nagrajence in nagrajence Prešernovega sklada v sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev, Prešernovim gledališčem in Ministrstvom za kulturo.

 

Po slavnostnim sprejemu na Brdu, se bodo sprehodili skozi staro mestno jedro ter ogledali Prešernovo hišo in razstavo portretov aktualnih nagrajencev skozi kamero Toneta Stojka v Galeriji Prešernovih nagrajencev, kjer se jim lahko pridružite ob 17. uri. Ob tej priložnosti bosta v galeriji brala svojo poezijo tudi Prešernov nagrajenec Miroslav Košuta in nagrajenec Prešernovega sklada Marko Kravos.

 

Srečanje se bo nadaljevalo v Prešernovemu gledališču ob 18. uri na tudi že tradicionalnem pogovoru s Patricijo Maličev. Vabljeni na druženje z nagrajenci, ki so dobili najvišja državna priznanja s področja kulture in umetnosti.

 


 

kreslin_400px - Visit Kranj

 

Vlado Kreslin na Glavnem trgu

Vlado Kreslin s svojim umetniškim ustvarjanjem preskakuje glasbene in državne meje, ruši tabuje in povezuje ljudi. Izdal je že petnajst albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal v filmu in v gledališču, kot avtor glasbe in kot igralec.

 

Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane in celovečerne filme. Je tudi član Društva slovenskih pisateljev. Ob kulturnem prazniku (8. februar) mu prisluhnite ob 16. uri na Glavnem trgu in se prepustite njegovi čarobni besedi in glasbi.

Booking.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prireditve Slovenija Slo-link © 2018 Splošni pogoji poslovanja