Prireditve Slovenija

Prireditve in zabava za celotno Slovenijo

Odprtje prodajne razstave Franc Marjan Ferrant

 

Levo:  Bobbio Ponte sul Trebbia, 2010, olje/platno, 70 x 100 cm (zgoraj)

Veduta Katanije (Sicilija), 2007, olje/platno, 60 x 90 cm (spodaj)

 Vabimo vas  na odprtje

 

PRODAJNE RAZSTAVE FRANC MARJAN FERRANT (1926-2017)

Arhitekt, ki je ljubil slikarstvo.

 

Razstavo bomo odprli v ponedeljek, 5. marca 2018, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

Z izkupičkom bomo podprli nadarjene študente.

 

Franc Marjan Ferrant (1926, Žalec – 2017 München ) se je rodil materi Ani Ferrant, rojeni Roblek, in očetu Franzu Ferrantu. Do svojega sedmega leta je živel v Žalcu, leta 1933 pa je oče dobil službo v Zagrebu, kamor se je preselila tudi družina. Tam je končal osnovno šolo in gimnazijo, po maturi se je vpisal na gradbeni oddelek Tehniške fakultete, kjer je tudi diplomiral. Zagreb je bil kulturno bogato središče, kar je bila nedvomno spodbuda mlademu Francu, da ga je zanimalo več od samega gradbeništva. Še posebno mu je bilo pri srcu slikarstvo, ki mu je namenil v različnih slikarskih ateljejih veliko prostega časa. Najbolj pomemben učitelj za njegovo likovno znanje je bil gotovo prof. Zlatko Šulentić (1893-1971), študent münchenske in pariške Akademije umetnosti, po vojni pa profesor na zagrebški likovni Akademiji. V tujino je odšel leta 1958, najprej na Dunaj , nato v Köln in München, kjer si je ustvaril dom in ostal tam do smrti. Že v mladosti so ga zanimale ročne obrti, usnjarstvo in mizarstvo, kar je kot samouk gojil tudi kasneje.

A med ohranjeno zapuščino, ki je postala donacija za nadarjene in štipendije potrebne študente, je najbolj plodovit prav slikarski opus. Nastajal je s potovanj po Sredozemskih deželah, kjer so se rojevale vizije in vznemirljive podobe – morski pejsaži in vedute obmorskih naselij ter kompozicije srednjeveških mestnih jeder, v kamnito naravo vraščenih starodavnih naselij.

 

Prodaja razstavljenih del bo tekla do konca razstave do 13. marca 2018, po tem datumu bo možen individualen ogled slik, ki bodo sicer objavljene na spletni strani ZKŠT Žalec.

 

V kulturnem programu bosta nastopili učenki Glasbene šole Risto Savin Žalec, Lana Krajnc in Eva Pišek (obe na kitari), pod mentorstvom Urše Tekavc.

 

Booking.com

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prireditve Slovenija Slo-link © 2018 Splošni pogoji poslovanja